Smetanová kulajda
Kopr je jedna z těch věcí, kterou buď nenávidíte, nebo milujete. Já se od jednoho propracovala k druhému, a i když trvalo dost dlouho, než jsem se ke kulajdě odhodlala, je to tu.
INGREDIENCE
- 4 menší brambory
- Houby (sušené/nakládané)
- Kopr
- Ovesná smetana
- "Vajíčko" (z tofu)
- Bobkový list, sůl, pepř, ocet, cukr

Namočíme si houby do horké vody, pokud máme sušené (cca dvě hrsti? Záleží, jak moc houbovou ji chcete mít, my máme rádi hodně), pokud máme nakládané, tak sklenici s houbami slijeme - k tomuhle rozhodně doporučuji použít spíše ty sušené, nebo čerstvě přinesené z lesa, chutná to lépe, ale když nejsou sušené a chuť na kulajdu je veliká, nedá se nic dělat.
V hrnci rozpálíme tuk, osmahneme na něm houby, přidáme na kostičky nakrájené brambory, bobek, sůl, pepř, malou hrstičku kopru, zalejeme ideálně vývarem, případně jen vodou a necháme vařit cca 12-15 minut, než brambory změknou.
Poté přilijeme ovesnou smetanu (buď kupovanou, nebo si ji uděláme doma: namočit 50 g ovesných vloček do horké vody, nechat tak půl hodiny/hodinu odstát, pak přecedit a propláchnout, nalít cca 200 ml čisté vody, rozmixovat, přecedit, hotovo), naházíme tam zbylou část kopru, lžičku octa a cukru a variabilní možnost - vejce.
Vejce uděláme tak, že bílé natural tofu nakrájíme na kostičky, nasypeme do sklenice a zalejeme vodou (asi čtvrt litru), se lžičkou černé soli (ideální je mít tu sůl v tom rozpuštěnou, takže já to dělám tak, že to rozmíchám v trošce horké vody a pak přileju zbytek studené) a nechám minimálně den odstát v lednici.