Jak nahradit..
Mléko, smetanu, máslo, jogurty, sýry, vajíčka..
Často vídám dotazy typu "jak nahradit něco živočišného", tak jsem se rozhodla sepsat všechno do jednoho, snad uceleného, článku, na základě mých zkušeností.
MLÉKO:
Dnes už se téměř ve všech obchodech dá sehnat rostlinné mléko, ale za mě je potřeba je sám ochutnat a zjistit, které chutná zrovna vám.
Každopádně, nejlevnější mléko je to vyrobené doma - typicky je poměr 100 g nějaké suroviny a 1 litr vody - může to být oves, kokos, rýže, mandle, lískové oříšky, soja (to jsem ještě nezkoušela, protože je to složitější), různé kombinace, whatever..
Namočí se to do vody (oves stačí třeba půl hoďky v horké vodě, jinak doporučuju pár hodin), zcedí a propláchne, přidá se 1 litr čisté vody, rozmixuje (stačí tyčák), přecedí přes plátýnko a máte mléko. Podle toho, jak husté mléko chcete, si upravíte poměr vody, čím méně vody, tím hustší. Je to easy, ale chce to myslet trochu dopředu, protože to chvilku trvá.
Nejlevnější krabicové mléko mají v Rossmanu - Ener Bio ovesné za 25,-, pak v DM - sojové za 29,- a v Kauflandu, také za 29,-. Albert má různé druhy mlék pod svou privátní značkou Nature's Promise - nejlevnější je sojové za 30,-. Kolem těch 30,- mají dneska už v podstatě všechny obchody. Docela nově mají chuťově dobrá a také fortifikovaná mléka IKEA (za 39,- a 49,- čokoládové). Lidl má baristickou edici ovesného mléka, které je fortifikované o vápník, D a B12 a stojí taky 30,-.
Pokud vám nejde o peníze, ale primárně o chuť, tak chuťově nejlepší mléka jsou od Alpra Tastes as good a Oatly barista (k sehnání třeba v DMku), oboje za cca 70,- bez akce.
Tip: pokud jste jako u nás doma a nemáte šanci zdělat celý litr mléka, doporučuji třeba do pečení/na vaření sušeného Vegan Zajíce (bílý obal). K sehnání je online, v obchodech ho běžně nevídám.
SMETANA:
Úplně nejlepší a nejlevnější je opět udělat si smetanu doma, postup je stejný jako u mléka, ale dáme zhruba 1 třetinu vody - osobně mám osvědčenou ovesnou smetanu, která je rychlá., ve smetanových omáčkách rovnou suprově zahustí a chuťově je neutrální. Dávám 100 g ovesných vloček + cca 300 ml vody.
Jinak krabicovou mají opět nejlevnější v DM - ovesná za asi 25,-, případně Alpro asi za 29,-.
Zakysaná smetana - Zakysaná smetana Creme z Lidlu, použití jak naslano (sůl, bylinky), tak nasladko (po přidání vanilkového cukru je z toho boží tvaroh)
MÁSLO:
Nejlevnější margarín je asi Frisan, za 29,-, který se dá sehnat v Normě.
Dále Alsan (zelený kolem 50,-, oranžový BIO asi za 70,-), ten zelený má za mě asi nejlepší chuť (ta je samozřejmě relativní, je nutno prostě vyzkoušet), když ho chcete dát jen tak na chleba, k sehnání ve větším Tescu (v malých nevím), Globusu, ve zdravých výživách.
Vegan variantu má i Rama a Flora, speciálně do pečení je pak i vegan Hera (ale já vždycky používám jakékoliv jiné máslo). Dále jsou Orasi, Naturli, Provamel, které ale nemívají běžně v obchodech. Dražší, ale dobrou variantou je Nemáslo.
Tip: Lučina se dá docela dobře nahradit zakysankou z Lidlu, když se posolí a hodí na to pažitka.
JOGURTY:
Jogurty už má dnes v nabídce také skoro každý běžný obchod. Můj oblíbený je kokosový Planton plain, mají ho v Lidlu (tam je myslim pod jejich Vemondo značkou)/Kauflandu.
Širokou nabídku má Globus a velká Tesca, těch značek je ale mnoho, tak je nebudu vypisovat všechny.
Dobré a cenově dostupné je také Kaufland řada Take it veggie.
Tip: celkem fajn způsob, jak nahradit Pribiňáček, je smíchat zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a Pribiňák je na světě, nicméně je to kalorická bomba.
Osobně ale opět doporučuji pořídit si jogurtovač a dělat si je doma.
Mně se osvědčily jogurtové kultury od Wild&Coco a Sojové mléko z DM, jeden jogurt pak vychází na nějakých cca 9,-.
SÝRY:
Se sýry je to bohužel dost těžké. Existuje jich desítky, ale podle mě téměř žádný není moc dobrý. 😄
Nejdostupnější je asi Violife, Green Vie (jejich parm*zán je, za mě, docela pecka), v Tescu a Globusu se dá sehnat asi nejvíce druhů.
(Většina sýrů je ale na bázi kokosového oleje, výživově je to v podstatě nic a jsou docela drahé.)
Emco přišlo s novou řadou produktů Pan hrášek, mají sýr z hrachového proteinu, takže aspoň složením je fajn.
Poslední sýr, který jsem ochutnala, byl Simply-V - skvěle se roztéká, takže vhodný na pizzu/do burgerů.
Dobře funguje chuťově i Lahůdkové droždí.
Co se týče hermelínu, vyrábí například Nourishh - ovšem existují dvě skupiny lidí, jedna, kterým hrozně chutná, a druhá, kterým chutná jako jar na nádobí. Vyzkoušejte a snad budete patřit do té první skupiny.
Další teď začal vyrábět Violife, konzistencí je to spíš jak taveňák, ale chuťově to relativně připomíná hermelín.
Úplně top a za mě nepřekonatelná chuť jako opravdový hermelín je od Mondarelly, nicméně jsem ho asi neviděla nikde jinde, než na Rohlíku.
Veto má "halloumi" sýr, vhodný ke grilování.
Tip: Na internetu se dá sehnat balení 2,5 kg Violifu asi za pět stovek, pokud máte mrazák a chutná vám, doporučuji koupit, nakrájet, napytlíkovat a zamrazit, cenově pak vyjde na pakatel oproti těm 150 g balením v obchodech.
Tip 2: Nakrájet natural tofu na kostky, zasypat paprikou, solí (případně nějakými bylinkami) a naložit do oleje - je to pak takový nakládaný hermelín, v lednici vydrží klidně měsíc, nejlepší je nechat odležet minimálně týden.
VAJÍČKA:
Podle toho, do čeho je chcete:
Do pečení se vajíčko buď - nemusí nahrazovat vůbec (peču normálně perníky, buchty, dorty a nikdy jsem to ničím speciálním nenahrazovala), nebo se tam místo něj dá dát - chia semínka, mletá lněná semínka na chvíli namočená v horké vodě, rozmačkaný banán, marmeláda, přesnídávka, psyllium, vanilková hraška.
Míchaná vajíčka - chuť vajíček nám nahrazuje černá sůl (jedno balení mi drží už asi 4 roky), recept na tofíčka najdete zde: https://veganskypatlal.webnode.cz/toficka/
Omeleta: https://veganskypatlal.webnode.cz/omeleta/
Tip: pokud byste chtěli vajíčko třeba do kulajdy, nebo znojemské omáčky, je fajn nakrájené natural tofu naložené do vody se lžičkou černé soli a nechat ideálně den odležet v lednici. Chutná to pak jako vaječný bílek.
Tip 2: vajíčko "na zalití", například do šunkofleků, je ideální ze směsi cizrnová mouka + voda + černá sůl, nebo na místo cizrnové mouky hraška.